UNESCO – Giljermo Kan (Guillermo Cano) nagrada za slobodu štampe u svijetu za 2013. godinu – poziv za podnošenje kandidatura

 

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je uputila poziv za podnošenje kandidatura za nagradu za slobodu štampe u svijetu za 2013. godinu pod nazivom „Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2013.

 

Ovom nagradom, koja nosi ime po kolumbijskom novinaru Giljermu Kanu (Guillermu Canu) koji je ubijen 1987. godine, odaje se počast pojedincu, organizaciji ili instituciji za doprinos odbrani ili unapređenju slobode štampe bilo gdje u svijetu tokom protekle godine, naročito ukoliko je takvo djelovanje podrazumijevalo određene rizike.

 

Kandidate mogu predlagati države članice UN, kao i međunarodne i regionalne nevladine orgranizacije koje sa bave novinarstvom i slobodom izražavanja. Dobitnika nagrade bira Generalni direktor UNESCO, na preporuku žirija.

 

Međunarodne i regionalne nevladine organizacije nominacije mogu dostaviti direktno u UNESCO, na adresu naznačenu u formularu.

 

U slučaju da se nominacija podnosi putem Državne komisije za UNESCO BiH, rok za dostavu formulara uz prateće pismeno obrazloženje na engleskom jeziku je 01. februar 2013. godine, na sljedeću adresu:

Ministarstvo civilnih poslova – Državna komisija za UNESCO BiH

Trg BiH 1

71 000 Sarajevo

 

Više informacija  o načinu podnošenja kandidatura, kao i o samoj nagradi, možete naći na sljedećem linku:

 

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/freedom-of-expression/press-freedom/unesco-world-press-freedom-prize/