Obilježavanje 50. godišnjice smrti grčkog ljekara, biologa i istraživača Georgiosa Papanikolaua

Državna komisije za UNESCO Grčke obilježava 50. godišnjicu smrti grčkog ljekara, biologa i istraživača Georgiosa Papanikolaua, koji je izumio PAPA test.

Georgios Papanikolaou  je bez sumnje bio pionir medicinskih istraživanja i jedan od najvećih istraživača u oblasti medicine u 20. vijeku. Zahvaljujući njegovim istraživanjima i uvođenjem Papanikolau testa, milioni života žena širom svijeta su produženi. S obzirom da se radi o metodi koja je jednostavna, bezbolna i ne iziskuje veliki trošak, prihvaćena je od strane ljekara i žena širom svijeta, zahvaljujući čemu je drastično smanjena stopa smrtnosti žena od raka grlića materice.

Državna komisija za UNESCO Grčke predlaže da se institucije i organizacije iz BiH uključe u obilježavanje ove godišnjice na neki od sljedećih načina:

a)            Dostavljanjem informacija školama, univerzitetima i NVO koje se bave zdravstvenim pitanjima, ženskim i gender temama;

b)           Organizacijom događaja u saradnji sa naučnom zajednicom koji bi se bavio značajem uvođenja PAPA testa;

c)            Besplatnim PAPA pregledima.

Relavantne informacije o ovoj godišnjici se mogu pronaći na sljedećem linku: http://www.unesco-hellas.gr/en/years of pap.html.