Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevočica u nauci 2024, u sjedištu UNESCO-a u Parizu će 9. februara 2024. godine, od 9.30 do 17.30 sati, biti organizovan događaj „Smanjivanje rodnog jaza u nauci: ubrzanje akcije“.

Ovaj događaj, koji se organizuje saradnji sa L'Association Fédérative Nationale des Etudiant.e.s Universitaires Scientifiques (AFNEUS), će se nadograditi na ključne nalaze i preporuke koji su proizašli iz UNESCO-vog Globalnog foruma „Budućnost za žene i djevojčice u nauci“, održanog u junu 2023. godine.

Događaj će okupiti države članice, uspješne i nove naučnice (uključujući alumne L’Oréal-UNESCO programa za žene u nauci), zainteresovane strane iz javnog i privatnog sektora, UNESCO-ve naučne mreže i katedre, kao i studente. Tokom događaje će biti predstavljen UNESCO-ov Poziv za akciju „Smanjivanje rodnog jaza u nauci“, koji pruža preporuke usmjerene na rješavanje temeljnih uzroka rodno zasnovanih nejednakosti u nauci, te će se razgovarati o najboljim praksama za pokretanje ovog Poziva za akciju u praksi.

Događaj će se održati u hibridnom formatu i otvoren je za javnost.

Registracija za online praćenje događaja se može izvršiti putem linka: https://unesco-org.zoom.us/webinar/register/WN_5sX_Ek6oRO2f-2pAcq5m6w#/registration.

Više informacija, kao i program događaja, su dostupni na web stranici: https://www.unesco.org/en/articles/closing-gender-gap-science-accelerating-action