Radionica o implementaciji UNESCO Konvecije iz 2003. godine

o očuvanju nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini

 

“Implementing the UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in Bosnia and Herzegovina”

 

Radionica na temu implementacije Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine održana je u periodu od 28.05. do 01.06.2018. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.

 

Radionica je zajednički organizirana od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u jugoistočnoj Evropi pod pokroviteljstvom UNESCO-a, uz podršku UNESCO Antena kancelarije u Sarajevu.

 

Učesnici Radionice su bili predstavnici ministarstava nadležnih za kulturu, zavoda za zaštitu kulturno – istorijskih spomenika, muzeja, CIOFF Sekcije za BiH, te raznih kulturno umjetničkih udruženja iz BiH.

           

Radionica je za cilj imala da učesnicima približi razumijevanje mogućih aktivnosti u sprovođenju Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine. Takođe,  radionica je imala za cilj i da obuči učesnike i da podstakne nosioce   (zajednice, grupe i / ili pojedinci) da učestvuju u procesu identifikacije, zaštite i unapređenja sopstvenog nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

 

U sklopu radionice posebno je  naglašeno davanje značaja zajednicama kao nosiocima nematerijalne kulturne baštine.


 

Bosna i Hercegovina od 2009. godine implementira UNESCO Konvenciju o očuvanju nematerijalne kulturne baštine . Do sada su dva elementa upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva i to Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

 

Važno je istaći i da je ova radionica također jedna od aktivnosti u sklopu obilježavanja 25-te godišnjice članstva Bosne i Hercegovine u UNESCO-u.