UNESCO/Jikji Memory of the World nagrada je uspostavljena kako bi se obilježilo upisivanje Buljo jikji simche yojeol, najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima, na UNESCO Memory of the World registar. Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovečanstva.

Nominacije za nagradu se podnose na nominacionom obrascu koji se može preuzeti ovdje.

Pored popunjenog nominacionog obrasca potrebno je dostaviti i informacije o rezultatima rada, izdatim publikacija i ostalim ključnim dokumentima, uključujući i obrazloženje na koji način je rad kandidata doprinio očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa.

Nominacioni obrazac i prateće dokumente je potrebno dostaviti na engleskom jeziku uz prevod na jedan od službenih bh jezika.

Smjernice za pripremu nominacija se mogu preuzeti ovdje.

Više informacija o nagradi se može naći na web stranici http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/unescojikji-prize/

Rok za dostavu nominacija je 25.11.2015. godine.

Nominacije se dostavljaju isključivo poštom Državnoj komisiji BiH za UNESCO na adresu:

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Državna komisija BiH za UNESCO

Trg BiH br. 1, 71000 Sarajevo

Sa naznakom: „Nominacija za UNESCO/Jikji nagradu“

 

Nepotpune i neuredne prijave koje nisu u skladu sa kriterijima postavljenim u smjernicama, kao i prijave koje pristignu nakon naznačenog roka, neće biti uzete u razmatranje.