Nagrada Sultan Qaboos će biti dodijeljena po 13. put na ceremoniji koja će se održati tokom Svjetskog naučnog foruma u Budimpešti (Mađarska), u periodu od 04. do 07. novembra 2015. godine.

Nagrada Sultan Qaboos za očuvanje životne sredine namijenjena je osobama, grupama, institutima ili organizacijama koje su znatno doprinijele rukovođenju ili očuvanju životne sredine, u skladu sa politikama i ciljevima UNESCO-a, kao i relevantnim programima iz ove oblasti.

Nagrada se dodjeljuje svake druge godine i sastoji se od certifikata i novčane nagrade, koju donira Njegovo Veličanstvo Sultan Qaboos Bin Said Omana. Dobitnike nagrade bira generalni direktor UNESCO-a na osnovu procjena i preporuka od strane žirija zaduženog za dodjelu nagrade.

 

Prednost se daje kandidatima koji su svoje doprinose napravili u sljedećim oblastima:

-          istraživanje životne sredine i prirodnih resursa;

-          ekološko obrazovanje i obuka;

-          stvaranje ekološke svijesti kroz pripremu materijala sa informacijama o životnoj sredini;

-          uspostavljanje i upravljanje zaštićenim područjima, kao što su rezervati biosfere i prirodne lokacije Svjetske baštine.

Više informacija o nagradi, kao i formular za prijavljivanje, možete pogledati na sljedećoj internet adresi: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/2015-unesco-sultan-qaboos-prize/