U organizaciji Državne komisije Kazahstana za UNESCO i  Kazahstanske državne federacijom klubova za UNESCO u periodu 22-23. jula 2023. godine u Almatiju, Kazahstan će se održati Drugi međunarodni model UNESCO Model na temu „Svjetska baština“.

UNESCO Model je obrazovna platforma koja se sprovodi na međunarodnom nivou zvanično pod pokroviteljstvom UNESCO-a i u kojoj sudionici igraju ulogu predstavnika država članica UNESCO-a, simulirajući sastanke koji se održavaju u okviru Organizacije. Ova simulacijska igra pruža učesnicima priliku da razviju svoje timske i liderske vještine, kao i da prošire svoje znanje o prioritetima Organizacije.

Tokom Drugog međunarodnog UNESCO Model „Svjetska baština“  učesnici će simulurati sastanak Komiteta za svjetsku baštinu u cilju osnaživanja mladih za globalni dijalog o važnosti očuvanja svjetske baštine te promocija ključnih ideala i principa UNESCO-a. Poziv za prijavu za učešće je otvoren za mlade od 16-22 godine starosti.

Učešće u Modelu je besplatno za sve zemlje članice, a maksimalan broj učenika u jednoj delegaciji je 2 (dozvoljena je 1 osoba). Radni jezik: engleski. Smještaj, obroci i transferi odabranih timova unutar grada Almatija za vrijeme trajanja programa biće pokriveni od strane organizacionog odbora. Troškove međunarodne avio karte snose učesnici.

Rok za registraciju je 15. april 2023. godine putem linka https://forms.gle/2hRETTeZdCCL2Ym16, a učesnici će biti odabrani striktno prema kriterijima evaluacije.

Sve informacije o uslovima i načinu prijave se mogu naći ovdje.