11. Poziv za prijavu projekata u okviru UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) za 2020. godinu

 

UNESCO je otvorio jedanaesti poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu “IFCD”).

IFCD podržava projekte zemalja u razvoju, koji vode ka strukturnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalnih infrastruktura podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije, što je uspostavljeno Konvencijom o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza 2005. godine.

Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti – od izgradnje kapaciteta do analize i razvoja politika, podrške preduzetništvu i konsolidacije kulturnih industrija, a koje su u skladu sa ciljevima Konvencije iz 2005. godine o zaštiti i unapređenju  raznolikosti kulturnih izraza. Više informacija o projektima koji su do sada  finansirani iz IFCD-a se može naći ma sljedećem linku: http://en.unesco.org/creativity/ifcd/discover-projects/database-funded-projects.

Na konkurs se mogu prijaviti organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije.

Maksimalan iznos sredstava koja se mogu tražiti za implementaciju projekta u okviru ovog Fonda je 100.000 US$, a trajanje projekta može biti od 12 do 24 mjeseca.

Isključivi način podnošenja prijava projekata je putem online aplikacijske platforme.

Detaljne informacije o uslovima i kriterijima za prijavu projekata, kao i pristup onlin platformi se nalaze na linku:

https://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply.

Rok za prijavu projekata putem on-line aplikacijske platforme je 27. maj 2020. godine, do ponoći.