UNESCO je otvorio poziv za dostavu nominacija za Međunarodne nagrade za pismenost za 2020. godinu, a čija je ovogodišnja tema „Podučavanje i učenje pismenosti: uloga vaspitača i promjena pedagogije“. Ova je tema je posebno važna s obzirom na vanredne okolnosti s kojima se svijet trenutno suočava: da bi se osigurao kontinuitet obrazovanja tokom trajanja pandemije, inovativna rješenja za učenje na daljinu se koriste na nivou bez presedana do sada.

 

Nagrade, koje se svake godine dodjeljuju pojedincima, nevladinim organizacijama i vladama kao priznanje za izuzetan doprinos u širenju pismenosti, sponzorišu Narodna Republika Kina i Republika Koreja i čine ih tri UNESCO Konfučije nagrade za pismenost koje podržavaju  “Pismenost za odrasle koji žive u ruralnim područjima i mlade van školskog sistema, posebno žene i djevojke”; i dvije Kralj Sejong nagrade za pismenost sa fokusom na “razvoj i upotrebu obrazovanja i obuke za pismenost na maternjem jeziku”.

 

Evaluacija potencijalnih kandidata za nagrade će se striktno vršiti uzimajući u obzir njihov doprinos kako fokusima svake od nagrada tako i ovogodišnjoj temi.

 

Više informacija o nagradama, kriterijima za izbor kandidata, uvjetima kao i načinu apliciranja se može naći na sljedećem linku: https://en.unesco.org/themes/literacy/prizes/guidelines.

 

Dostava prijedloga kandidatura se vrši putem online platforme www.unesco.org/ilp/account, a rok za dostavu prijava je 28.6.2020. godine.

Pri popunjavanju online aplikacije potrebno je izabrati opciju za dostavu kandidature putem Državna komisija za UNESCO.

 

*U razmatranje će biti uzeti samo prijedlozi kandidatura koji su dostavljeni do navedenog roka i putem platforme. Samonominacije nisu dozvoljene.