U okviru projekta serijske nominacije, u kome su učestvovale Austrija, Bosne i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija, Slovačka i Slovenija,  25.3.2020. godine je UNESCO-u predat nominacioni fajl za upis elementa nematerijalne kulturne baštine „Tradicija uzgajanja konja lipicanera“ na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Lipicanski konji su stoljećima igrali simboličku ulogu za ove zemlje i sastavni su dio lokalnih proslava poput tradicionalnih vjenčanja, karnevalskih povorki, jesenskih povorki, folklornih događanja, izložbe uzgoja konja, tradicija spuštanja konja s alpskih pašnjaka u ranu jesen i blagoslova konja na različite prigode. Njihova simbolička vrijednost prenosi se kroz usmenu historiju, kao i kroz narodne pjesme, i svjedoči o bliskoj emocionalnoj povezanosti vježbača i konja.

Iz Bosne i Hercegovine u nominaciju je uključena Ergela Vučjak iz Prijedora koja se bavi uzgojem konja lipicanera.

Zajednička nominacija ovih osam evropskih zemalja ističe zajedničko nasljeđe koje ujedinjuje zajednice i države na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Podvlači da Konvencija iz 2003. potiče zajedničko čuvanje nematerijalnih elemenata preko jezičnih i nacionalnih granica, promovirajući dijalog i razumijevanje.

Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine će razmatrati ovu nominaciju  na svojoj 16. sjednici u decembru 2021. godine, a eventualni upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine će ojačati saradnju i umrežavanje svih učesnika uključenih u zaštitu elementa.