Generalna direktorica UNESCO-a gđa Audrey Azoulay dodijelila je pokroviteljstvo UNESCO-a Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju koja se održava 24. i 25. aprila u organizaciji Prve gimnazija, a u sklopu obilježavanja jubileja 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Sarajevo.

Direktorica škole, Lejla Tuzlak, izrazila je veliko zadovoljstvo visokim pokroviteljstvom UNESCO-a i istakla je da ovim pokroviteljstvom UNESCO priznaje i podržava odgojno-obrazovnu ustanovu u svojim aktivnostima i nastojanjima da radi na promociji mira, suživota i saradnje među narodima u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Međunarodna konferencija o obrazovanju će se održati u Prvoj gimnaziji Sarajevo, 24. i 25. aprila 2019. godine. Prvog dana konferencije u fokusu će biti Okrugli sto na kojem će se govoriti o historijatu Prve gimnazije, a drugog dana Međunarodna konferencija posvećena je matematici.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 140 godina od osnivanja Prve gimnazije Ibrahim Spahić pozvao je zainteresirane bivše učenike i profesore i medije da danas u 17 časova prate rad Okruglog stola. Uvodno izlaganje će održati ugledni profesor violine iz Muzičke akademije u Sarajevu, u penziji, David Kamhi. Moderatorica je Sanela Porović Podumnjak, pomoćnica direktorice Prve gimnazije.