UNESCO je otvorio sedmi poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu “IFCD”).

 

IFCD podržava projekte zemalja u razvoju, koji vode ka strukturnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalnih infrastruktura podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije, što je uspostavljeno Konvencijom o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza 2005. godine.

Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti – od izgradnje kapaciteta do analize i razvoja politika, podrške preduzetništvu i konsolidacije kulturnih industrija, a koje su u skladu sa ciljevima Konvencije iz 2005. godine o zaštiti i unapređenju  raznolikosti kulturnih izraza. Više informacija o projektima koji su do sada  finansirani iz IFCD-a, možete naći ma sljedećem linku:

http://en.unesco.org/creativity/ifcd/discover-projects/database-funded-projects 

 

Na konkurs se mogu prijaviti organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije.

 

Maksimalan iznos sredstava koja se mogu tražiti za implementaciju projekta u okviru ovog Fonda je 100.000 US$, a trajanje projekta može biti od 12 do 24 mjeseca.

 

Isključivi način podnošenja prijava projekata je putem online aplikacijske platforme. 

On-line aplikacijska platforma je dostupna na:

https://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply  (na engleskom jeziku)

 

Rok za prijavu projekata putem on-line aplikacijske platforme je 15. april 2016. godine, do ponoći.

 

Više informacija o ovom konkursu možete naći u sljedećim dokumentima:

 -             Letter - Seventh call for funding requests to the International Fund for Cultural Diversity

-              Annotated Guide

-              Revised Guidelines on the use of the resources of the International Fund for Cultural Diversity (IFCD)