UNESCO je pokrenuo šesti poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu “IFCD”).

 

IFCD podržava projekte zemalja u razvoju, koji vode ka strukturnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalnih infrastruktura podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije, što je uspostavljeno Konvencijom o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih izraza 2005. godine.

Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti – od izgradnje kapaciteta do analize i razvoja politika, podrške preduzetništvu i konsolidacije kulturnih industrija, a koje su u skladu sa ciljevima Konvencije iz 2005. godine o zaštiti i unapređenju  raznolikosti kulturnih izraza. Za više informacija o postignutim rezultatima projekata koji su bili finansirani od strane IFCD-a, možete naći u trećem izdanju IFCD brošure.

 http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002311/231114E.pdf

 

Na konkurs mogu aplicirati organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije.

 

Ove godine, kada se obilježava deseta godišnjica od donošenja Konvencije, IFCD otvara novu On-line aplikacijsku platformu za konkurisanje, koja predstavlja isključivi način podnošenja zahtjeva. Za više informacija možete posjetiti web sajt IFCD-a (http://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply).

 

Rok za dostavljanje zahtjeva na on-line aplikacijsku platformu je 15. april 2015. godine.

On-line aplikacijska platforma je dostupna na engleskom i francuskom jeziku.

http://en.unesco.org/creativity/applicationform/register (na engleskom jeziku)

http://fr.unesco.org/creativity/applicationform/register (na francuskom jeziku)

 

Više informacija o ovom konkursu možete naći u sljedećim dokumentima:

-          Letter - Sixth call for funding requests to the International Fund for Cultural Diversity

-          Annotated Guide

-          Aplication and selection procedure for IFCD funding requests

-          List of eligible countries