Međunarodna naučno-praktična konferencija „Zaštićene teritorije krša- edukacija i obuka“ i Treće međunarodno takmičenje „Zaštita krša - dar za buduće generacije“

 

(23-26. septembar 2015. godine, Sofija, Republika Bugarska)

 

Bugarska akademija nauka i Nacionalni institut za geofiziku, geodeziju i geografiju organizira Treći međunarodni forum „Zaštićene teritorije krša“ u Bugarskoj, posvećen zaštićenim krševitim područjima. Forum se održava u spomen na istaknutog poljskog geografa, svjetski priznatog karstologa i velikog prijatelja Bugarske, profesora Marian Pulina (1936-2005).

 

U okviru međunarodnog naučno - praktičnog foruma održat će se Treće međunarodno takmičenje „Zaštita krša – dar za buduće generacije“. Ovo takmičenje je organizirano od strane Nacionalnog instituta za geofiziku, geodeziju i geografiju Bugarske akademije nauka i Osnivačkog centra za karstologiju „Vladimir Popov“.

 

Takmičenje ima za cilj motivaciju učesnika, iz različitih grupa starosne dobi, uglavnom mladih ljudi (učenika i studenata), s ciljem stvaranja većeg interesovanja za prirodni fenomen krša i njegovu jedinstvenu raznolikost. Također, takmičenje ima veliki značaj za razmjenu znanja, vještina i ideja. 

Takmičenje prati moto foruma:  „Zaštićene oblasti krša- učenje kroz cijeli život“, a izvodi se u sljedećih 5 kategorija:

1.      Za učenike do 12 godina

2.      Za učenike starije od 12 godina

3.      Za nastavnike

4.      Za studente

5.      Za ljubitelje prirode, fotografe (bez ograničenja starosne dobi)

Međunarodni forum i takmičenje će se održati u periodu od 23. do 26. septembra 2015. godine. Rok za dostavljanje prijava je 30. april 2015. godine. Napominjemo da će se samo originalni autorski radovi uzeti u razmatranje, što podrazumijeva radove koji nisu korišteni na drugim takmičenjima.

Više informacija o programu možete naći na web-stranici

http://www.prokarstterra.bas.bg/forum2015