Poziv za prijavu projekata za sredstva UNESCO  fonda za kulturnu raznolikost (rok za dostavu prijava: 31. maj 2012)

Otvoren je treći poziv za prijavu projekata za sredstva UNESCO-ovog Fonda za kulturnu raznolikost (IFCD).

Radi se o fondu osnovanom pod okriljem UNESCO-ove Konvencije za zaštitu i promoviranje raznolikosti kulturnih izraza iz 2005. godine s ciljem promoviranja održivog razvoja i smanjenja siromaštva u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama članicama, te podsticanja stvaranja dinamičnog kulturnog sektora. Prijevod Konvencije na službene jezike BiH možete preuzeti na ovom linku: http://www.mcp.gov.ba/org_jedinice/sektor_nauka_kultura/pravni_okvir/medjunarodne_konvencije/Archive.aspx?pageIndex=1

Svaka zemlja može predložiti maksimalno četiri projekta, od čega najviše dva projekta organizacija civilnog društva[1], i dva projekta koje predlaže zemlja članica, odnosno njene institucije.

Prijave se mogu dostavljati za konkretne programe ili projekte i pripremne aktivnosti:

1.       Programi/projekti

Fond će podržati implementaciju već pripremljenih programa i projekata koji imaju za cilj:

  • omogućavanje kulturnih politika koje štite i podstiču raznolikost kulturnih izraza i po potrebi jačaju odgovarajuće institucionalne infrastrukture[2],
  • jačanje postojećih kulturnih industrija;
  • podsticanje stvaranja novih kulturnih industrija.

U posebnim slučajevima, IFCD će podržati aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje kulturnih izraza kojima prijeti opasnost od nestajanja, kulturnih izraza koji su ugroženi ili je potrebno provesti hitne mjere za njihovo očuvanje, kao i aktivnosti koje se odnose na izgradnju kapaciteta.

Maksimalan iznos koji se može tražiti za ovu vrstu projekata je US $100.000,00.

Prijava se vrši na posebnom obrascu za programe i projekte, koji možete preuzeti na ovom linku: http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/cultural-diversity/diversity-of-cultural-expressions/how-to-apply/

2. Pripremne aktivnosti

Pripremne aktivnosti su one koje omogućavaju elaboraciju programa i projekata, ali ne i njihovu implementaciju, odnosno koje imaju za cilj:

·         pomoć u identifikaciji posebnih potreba zemalja u razvoju koje su članice konvencije, ili

·         pomoć u pripremi zahtjeva za finansiranje.

Pripremne aktivnosti mogu biti, na primjer, konsultacije sa zainteresiranim stranama, mapiranje, provođenje istraživačkih studija ili situacionih analiza, a trebale bi rezultirati sveobuhvatnim programom/projektnim prijedlogom.

Sredstva za pripremne aktivnosti mogu dobiti isključivo zemlje članice. Maksimalan iznos koji se može tražiti za pripremne aktivnosti je US $10.000,00.

Aktivnosti čije finansiranje neće biti podržano u okviru ovog fonda su:

·         nadoknada deficita, isplaćivanje duga ili kamate,ili

·         aktivnosti koje se odnose isključivo na produkciju kulturnih izraza,ili

·         aktivnosti koje se tiču fizičke rekonstrukcije/restauracije, ili

·         aktivnosti koje se odnose na očuvanje kulturne baštine.

Prijava se vrši na posebnom obrascu za pripremne aktivnosti, koji možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/cultural-diversity/diversity-of-cultural-expressions/how-to-apply/

3. Način apliciranja

Prijave se dostavljaju na odgovarajućem obrascu koji mora sadržavati sljedeće informacije:

·         kratak opis programa/projekta;

·         naziv, ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate projekta, uključujući njegov kulturni i društveni utjecaj, korisnike, kao i obavezivanje na dostavu izvještaja o implementaciji programa/projekta;

·         naziv i adresu organizacije ili osobe koja je finansijski i administrativno odgovorna za implementaciju;

·         detaljan plan rada sa vremenskim okvirima,

·         jasan i detaljan budžet, uključujući sredstva tražena od fonda kao i sredstva iz drugih izvora. Preporučuje se sufinasiranje projekta iz drugih izvora.

·         bilo koja informacija u vezi ranije dostavljanih zahtjeva za dodjelu sredstava iz ovog fonda.

Projekti će se ocjenjivati i u odnosu na sledeće kriterije:

·         Jasna povezanost  između planiranih aktivnosti, očekivanih rezultata i budžeta;

·         Relevantnost i održivost i usklađenost sa potrebama i prioritetima zemlje;

·         Uključenost svih zainteresiranih strana u proces konsultacija o projektu;

·         Obezbjeđeno sufinansiranje iz drugih izvora, što se dokazuje prilaganjem pisane potvrde;

·          Poštovanje ograničenja broja riječi koje je navedeno na aplikacionom obrascu;

·         Jasan, precizan, detaljan i realističan budžet projekta.

Ukoliko se u okviru projekta planira nabavka opreme, potrebno je priložiti pro-forma fakturu.

Kompletnu informaciju o uvjetima i načinu prijave možete pronaći na sljedećem linku:

http://www.unesco.org/new/en/culture/themes/cultural-diversity/diversity-of-cultural-expressions/how-to-apply/

Prijave i popunjene aplikacije se dostavljaju na jednom od službenih jezika u BiH i na engleskom jeziku u pisanoj i elektronskoj formi najkasnije do 31. maja 2012. na sljedeću adresu:

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Državna komisija za UNESCO

Trg BiH 1, 71 000 Sarajevo

Sa naznakom: Prijava na poziv za dostavu projekata za sredstva UNESCO fonda za kulturnu raznolikost.

Nepotpune i neuredne prijave koje nisu u skladu sa kriterijima UNESCO-a, kao i prijave koje pristignu nakon naznačenog roka, neće biti uzete u razmatranje.

Korisnici kojima sredstva budu odobrena će morati dostaviti obavezne deskriptivne, analitičke i finansijske izvještaje o implementaciji projekta i ostvarenju očekivanih ciljeva, prije finalne isplate.

Također, ovi projekti će biti predmet ex-post evaluacije kojom će se razmatrati efikasnost i postignuće ciljeva u odnosu na utrošena sredstva. Ex-post evaluacija će se baviti naučenim lekcijama i uticajem tih projekata na razvoj kulturnih politika, u svrhu utvrđivanja na koji način bi ovi projekti mogli koristiti drugim projektima u smislu stvaranja baze podataka najboljih praksi.


[1] U smislu ove Konvencije, pod pojmom civilno društvo se podrazumijevaju nevladine organizacije, neprofitne organizacije, profesionalci iz kulturnog sektora i srodnih sektora, grupe koje podržavaju rad umjetnika i kulturnih zajednica. Kriteriji koji se u okviru Operativnih smjernica odnose na civilno društvo su: civilno društvo ima intres za i provodi aktivnosti u jednoj ili više oblasti koje pokriva Konvencija, njihov pravni status je u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj su registrovani, oni su predstavnici njihove oblasti/aktivnosti, odnosno društvene ili profesionalne grupe koju predstavljaju.

[2] U smislu ovog Fonda, pojam institucionalna infrastruktura ne treba tumačiti kao fizičku konstrukciju ili restauraciju, već kao menadžment i ljudske resurse.